Activiteiten
Stoomdemonstraties in 2018

Tijdens de "Stoomdemonstratie-dagen" wordt één van de stoomketels van het museum onder stoom gebracht. Op aangekondigde tijden wordt een rondleiding gegeven.
Tussen 10.00 en 12.00 uur kunt u getuige zijn van alle voorbereidingen.
Vanaf 12.00 uur wordt de werking van de stoommachine(s) aan u gedemonstreerd. U heeft de keuze om de rondleiding te volgen, maar mag natuurlijk ook zelfstandig het museum bezichtigen.


Op de "Groot-Stoomdagen" is de grote, originele ketel van het gemaal in gebruik. Dan werken er, de hele dag door, extra veel machines.
Dit unieke schouwspel wordt aangevuld door demonstraties met de vier grotere machines uit de collectie. De kinderen mogen de stoker een handje helpen.

Raadpleeg de website van het Stoommachinemuseum om te zien wat de openingstijden van het museum zijn en op welke dagen "onder stoom" wordt gedraaid.

Gedurende het hele jaar biedt het museum:

  • Cursussen: het museum organiseert regelmatig cursussen in de stoomtechniek. Ook voor u. Informeer naar de mogelijkheden.
  • Speciale culinaire arrangementen voor groepen.
  • Mogelijkheden voor (bedrijfs)presentaties, fotosessies, etc. in het nieuwe Stoomtheater


Kinderactiviteiten

Ruim een uur spelen met speelgoedstoommachines en een super leuke Sticker-speurtocht afleggen. Kinderen hoeven zich niet te vervelen in het museum. In het Stoomlab kunnen kinderen vanaf ca. 6 jaar in de schoolvakanties, de weekeinden en op woensdagmiddag met miniatuurstoommachines spelen. Ze stoken de ketel tot het water kookt en daarna gaat de smeedhamer, betonmolen of een ander werktuig bewegen.


Nieuw in het Stoomlab zijn de kermisattracties, zoals een draaimolen en een carrousel. U moet eens kijken hoe leuk de kinderen (en ook de ouders...) dat vinden. Onderdeel van het Stoomlab is een speurtocht door het museum. En voor de kleinsten is er een leuke kleurplaat. Het Stoomlab is ook erg geschikt voor kinderpartijtjes, schoolklasbezoeken, eventueel in combinatie met een Stokersmaal.